Házhozszállítás Sopron és a Fertő-part településein, Győrben és Csornán! További infó

Tökéletes steak sütése

A Steakfogyasztásnak óriási kultúrája van világszerte, hatalmas népszerűsége miatt nagy a tárháza, amiből válogathatunk.

Amikor mélyen beleugrunk a grillezés tudományába hamar látjuk majd, hogy mennyi új szó, vágási technika, kifejezés jön majd velünk szembe. Ha szívesen kipróbálnád a különböző, -(divatos) steak húsok valamelyikét, de nem tudod melyik az igazán neked való, akkor bízunk benne, hogy ez a blogbejegyzésünk segíteni fog eligazodni a kívánt húsrészek között, illetve ezek elkészítési technikája segítséget nyújt az elkészítésében egyaránt.

Minden esetben a húst érdemes 15-20 perccel a sütés előtt a hűtőből kivenni. Sütés közben borsot használjunk, mint fűszer, viszont sózni szigorúan a pihentetési idő alatt szabad, nehogy a hús kiszáradjon a sütés közben (kivonja a só a vizet a húsból).

Íme néhány tipp a legkedveltebb Steak típusokhoz:

  Módozat Sütési idő Pihentetési idő Hőfok

Bélszín

(Filet Mignon)

Kékre sütve (Blue / extra rare) 1-2 perc 9 perc 37-39 °C
Angolos (Rare) 2-3 perc 8 perc 50-52 °C
Fél angolos (Medium rare) 3-4 perc 7 perc 55-60 °C
Közepes (Medium) 4-5 perc 6 perc 60-65 °C
Félig átsült (Medium well) 5-6 perc 5 perc 65-69 °C
Átsült (well done) 6-7 perc 4 perc 72 °C

 

  Módozat Sütési idő Pihentetési idő Hőfok

Hátszín

(New York Strip)

Angolos (Rare) 2-3 perc 7 perc 50-52 °C
Fél angolos (Medium rare) 4-5 perc 6 perc 55-60 °C
Közepes (Medium) 6-7 perc 5 perc 60-62 °C
Félig átsült (Medium well) 8 perc 4 perc 65-67 °C
Átsült (well done) 9-10 perc 3 perc

70 °C

 

  Módozat Sütési idő Pihentetési idő Hőfok

Porterhouse Steak

(Dupla Steak

nagyobb rész bélszín,

kisebb rész hátszín)

Angolos (Rare) 2-3 perc 7 perc 50-52 °C
Fél angolos (Medium rare) 4-5 perc 6 perc 55-60 °C
Közepes (Medium) 6-7 perc 5 perc 60-62 °C
Félig átsült (Medium well) 8 perc 4 perc 65-67 °C
Átsült (well done) 9-10 perc 3 perc

72 °C

 

  Módozat Sütési idő Pihentetési idő Hőfok

T-Bone Steak

nagyobb rész hátszín,

kisebb rész bélszín)

Angolos (Rare) 2-3 perc 7 perc 50-52 °C
Fél angolos (Medium rare) 4-5 perc 6 perc 55-60 °C
Közepes (Medium) 6-7 perc 5 perc 60-62 °C
Félig átsült (Medium well) 8 perc 4 perc 65-67 °C
Átsült (well done) 9-10 perc 3 perc

72 °C

 

  Módozat Sütési idő Pihentetési idő Hőfok

Top Sirloin

(Felső keresztfartő)

Kékre sütve (Blue / extra rare) 1-2 perc 9 perc 37-39 °C
Angolos (Rare) 2-3 perc 8 perc 50-52 °C
Fél angolos (Medium rare) 3-4 perc 7 perc 55-60 °C
Közepes (Medium) 4-5 perc 6 perc 60-65 °C
Félig átsült (Medium well) 5-6 perc 5 perc 65-69 °C
Átsült (well done) 6-7 perc 4 perc 72 °C

 

  Módozat Sütési idő Pihentetési idő Hőfok

Ribeye

(Magas hátszín,

rostély középső része)

Angolos (Rare) 2-3 perc 7 perc 50-52 °C
Fél angolos (Medium rare) 4-5 perc 6 perc 55-56 °C
Közepes (Medium) 6-7 perc 5 perc 60-62 °C
Félig átsült (Medium well) 8 perc 4 perc 65-67 °C
Átsült (well done) 9-10 perc 3 perc

72 °C

 

  Módozat Sütési idő Pihentetési idő Hőfok

Flank Steak

(Hasaalja Steak)

Angolos (Rare) 2-3 perc 7 perc 50-52 °C
Fél angolos (Medium rare) 3-4 perc 6 perc 55-60 °C
Közepes (Medium) 4-5 perc 5 perc 60-65 °C
Félig átsült (Medium well) 5-6 perc 4 perc 65-69 °C
Átsült (well done) 6-7 perc 3 perc

72 °C