Tökéletes steak sütése
A Steakfogyasztásnak óriási kultúrája van világszerte, hatalmas népszerűsége miatt nagy a tárháza, amiből válogathatunk.
Amikor mélyen beleugrunk a grillezés tudományába hamar látjuk majd, hogy mennyi új szó, vágási technika, kifejezés jön majd velünk szembe. Ha szívesen kipróbálnád a különböző, -(divatos) steak húsok valamelyikét, de nem tudod melyik az igazán neked való, akkor bízunk benne, hogy ez a blogbejegyzésünk segíteni fog eligazodni a kívánt húsrészek között, illetve ezek elkészítési technikája segítséget nyújt az elkészítésében egyaránt.
Minden esetben a húst érdemes 15-20 perccel a sütés előtt a hűtőből kivenni. Sütés közben borsot használjunk, mint fűszer, viszont sózni szigorúan a pihentetési idő alatt szabad, nehogy a hús kiszáradjon a sütés közben (kivonja a só a vizet a húsból).
Íme néhány tipp a legkedveltebb Steak típusokhoz:
Módozat | Sütési idő | Pihentetési idő | Hőfok | |
Bélszín (Filet Mignon) |
Kékre sütve (Blue / extra rare) | 1-2 perc | 9 perc | 37-39 °C |
Angolos (Rare) | 2-3 perc | 8 perc | 50-52 °C | |
Fél angolos (Medium rare) | 3-4 perc | 7 perc | 55-60 °C | |
Közepes (Medium) | 4-5 perc | 6 perc | 60-65 °C | |
Félig átsült (Medium well) | 5-6 perc | 5 perc | 65-69 °C | |
Átsült (well done) | 6-7 perc | 4 perc | 72 °C |
Módozat | Sütési idő | Pihentetési idő | Hőfok | |
Hátszín (New York Strip) |
Angolos (Rare) | 2-3 perc | 7 perc | 50-52 °C |
Fél angolos (Medium rare) | 4-5 perc | 6 perc | 55-60 °C | |
Közepes (Medium) | 6-7 perc | 5 perc | 60-62 °C | |
Félig átsült (Medium well) | 8 perc | 4 perc | 65-67 °C | |
Átsült (well done) | 9-10 perc | 3 perc |
70 °C |
Módozat | Sütési idő | Pihentetési idő | Hőfok | |
Porterhouse Steak (Dupla Steak nagyobb rész bélszín, kisebb rész hátszín) |
Angolos (Rare) | 2-3 perc | 7 perc | 50-52 °C |
Fél angolos (Medium rare) | 4-5 perc | 6 perc | 55-60 °C | |
Közepes (Medium) | 6-7 perc | 5 perc | 60-62 °C | |
Félig átsült (Medium well) | 8 perc | 4 perc | 65-67 °C | |
Átsült (well done) | 9-10 perc | 3 perc |
72 °C |
Módozat | Sütési idő | Pihentetési idő | Hőfok | |
T-Bone Steak nagyobb rész hátszín, kisebb rész bélszín) |
Angolos (Rare) | 2-3 perc | 7 perc | 50-52 °C |
Fél angolos (Medium rare) | 4-5 perc | 6 perc | 55-60 °C | |
Közepes (Medium) | 6-7 perc | 5 perc | 60-62 °C | |
Félig átsült (Medium well) | 8 perc | 4 perc | 65-67 °C | |
Átsült (well done) | 9-10 perc | 3 perc |
72 °C |
Módozat | Sütési idő | Pihentetési idő | Hőfok | |
Top Sirloin (Felső keresztfartő) |
Kékre sütve (Blue / extra rare) | 1-2 perc | 9 perc | 37-39 °C |
Angolos (Rare) | 2-3 perc | 8 perc | 50-52 °C | |
Fél angolos (Medium rare) | 3-4 perc | 7 perc | 55-60 °C | |
Közepes (Medium) | 4-5 perc | 6 perc | 60-65 °C | |
Félig átsült (Medium well) | 5-6 perc | 5 perc | 65-69 °C | |
Átsült (well done) | 6-7 perc | 4 perc | 72 °C |
Módozat | Sütési idő | Pihentetési idő | Hőfok | |
Ribeye (Magas hátszín, rostély középső része) |
Angolos (Rare) | 2-3 perc | 7 perc | 50-52 °C |
Fél angolos (Medium rare) | 4-5 perc | 6 perc | 55-56 °C | |
Közepes (Medium) | 6-7 perc | 5 perc | 60-62 °C | |
Félig átsült (Medium well) | 8 perc | 4 perc | 65-67 °C | |
Átsült (well done) | 9-10 perc | 3 perc |
72 °C |
Módozat | Sütési idő | Pihentetési idő | Hőfok | |
Flank Steak (Hasaalja Steak) |
Angolos (Rare) | 2-3 perc | 7 perc | 50-52 °C |
Fél angolos (Medium rare) | 3-4 perc | 6 perc | 55-60 °C | |
Közepes (Medium) | 4-5 perc | 5 perc | 60-65 °C | |
Félig átsült (Medium well) | 5-6 perc | 4 perc | 65-69 °C | |
Átsült (well done) | 6-7 perc | 3 perc |
72 °C |