A legismertebb magyar húsleves - recept
A beteget meggyógyítja, a macskajajt elmulasztja, a vándort hazavárja, a háziasszonyt magasztalja, és az ünnepet ő teszi igazivá: a legismertebb magyar húsleves, az Újházi tyúkhúsleves.
Hozzávalók:
- 1.5kg tyúk
- 3szál sárgarépa
- 2szál fehérrépa
- 1db zellergumó
- zellerzöld
- 0.5db karalábé
- 0.25db kelkáposzta
- 20dkg zöldborsó
- 20dkg gomba
- 20dkg karfiol
- 1db paprika
- 1db paradicsom
- 1fej vöröshagyma
- 5gerezd fokhagyma
- só
- egész bors
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát megmossuk, de a héját rajta hagyjuk.
A tyúkot megtisztítjuk, kívül-belül alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk.
Hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, a vöröshagymát és a fűszereket. Az egész borsot és a fokhagymát tegyük teatojásba vagy fűszerzacskóba, így tegyük a levesbe. Főzzük kb. 1 órát kis lángon, majd adjuk hozzá a zöldségeket - a gomba, a zöldborsó és a karfiol kivételével. Ezeket 2-3 merőkanál levesben külön főzzük meg. Kis lángon csak gyöngyözve forraljuk a levest.
Ha a tyúk megpuhult, zárjuk el a lángot, és a levest pihentessük fél órát, majd óvatosan szűrjük át. A zöldségeket vágjuk össze ízlés szerint. A tyúkot darabolva vagy kicsontozva, a húst metéltre vágva tehetjük a levesbe.
Betétnek külön főzzünk ki csigatésztát vagy cérnametéltet.
Jó étvágyat kívánunk!