Házhozszállítás Sopron és a Fertő-part településein, Győrben és Csornán! További infó

A legismertebb magyar húsleves - recept

A beteget meggyógyítja, a macskajajt elmulasztja, a vándort hazavárja, a háziasszonyt magasztalja, és az ünnepet ő teszi igazivá: a legismertebb magyar húsleves, az Újházi tyúkhúsleves.

Hozzávalók:

  • 1.5kg    tyúk    
  • 3szál    sárgarépa    
  • 2szál    fehérrépa    
  • 1db    zellergumó    
  • zellerzöld    
  • 0.5db    karalábé    
  • 0.25db    kelkáposzta    
  • 20dkg    zöldborsó    
  • 20dkg    gomba    
  • 20dkg    karfiol    
  • 1db    paprika    
  • 1db    paradicsom    
  • 1fej    vöröshagyma    
  • 5gerezd    fokhagyma    
  • só    
  • egész bors


Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát megmossuk, de a héját rajta hagyjuk.
A tyúkot megtisztítjuk, kívül-belül alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk.

Hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, a vöröshagymát és a fűszereket. Az egész borsot és a fokhagymát tegyük teatojásba vagy fűszerzacskóba, így tegyük a levesbe. Főzzük kb. 1 órát kis lángon, majd adjuk hozzá a zöldségeket - a gomba, a zöldborsó és a karfiol kivételével. Ezeket 2-3 merőkanál levesben külön főzzük meg. Kis lángon csak gyöngyözve forraljuk a levest.

Ha a tyúk megpuhult, zárjuk el a lángot, és a levest pihentessük fél órát, majd óvatosan szűrjük át. A zöldségeket vágjuk össze ízlés szerint. A tyúkot darabolva vagy kicsontozva, a húst metéltre vágva tehetjük a levesbe.
Betétnek külön főzzünk ki csigatésztát vagy cérnametéltet.

Jó étvágyat kívánunk!