Csülök pörkölt recept
Hozzávalók:
- 1 kilogramm sertéscsülök
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 dl víz
- 2 darab babérlevél
- só ízlés szerint
A sertéscsülköt mossuk meg és vágjuk kisebb darabokra.
Egy nagy lábasban hevítsük fel a zsírt vagy olajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranyszínűre.
Keverjük hozzá a zúzott vagy finomra vágott fokhagymát, majd azonnal szórjuk rá a fűszerpaprikát és az őrölt köményt. Keverjük jól össze, és süssük pár másodpercig, hogy kifejlődjön az fűszerpaprika aromája, vigyázva, nehogy megégjen.
Adjuk hozzá a csülök darabokat a lábasba, és pirítsuk meg mindkét oldalukon, amíg szép barna színt kapnak. Sózzuk meg az ételt ízlés szerint, majd öntsük fel vízzel. Dobjuk hozzá a babérleveleket. Fedjük le a lábast, és főzzük lassú tűzön körülbelül 1 órán keresztül, vagy amíg a hús puhává válik. Ha szükséges, időnként ellenőrizzük a folyadékszintet, és szükség esetén pótoljuk vízzel.
Amikor a csülök puha és a hús könnyedén elválik a csonttól, a pörkölt elkészült.
Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel, és kínáljunk köretnek például friss kenyeret vagy tésztát.
Jó étvágyat kívánunk!