Pannon marhapofa
A marhapofa Sopron és Burgenland egyik legnevezetesebb marha alapanyagai közé tartozik. Rendkívül fantáziadús ételek alkothatók belőle.
A marhapofát megmossuk, megsózzuk. Lisztbe vagy kukoricakeményítőbe forgatjuk, majd elősütjük. A húst kiemeljük a zsírból.
A zsírban cukrot karamellizálunk, lepirítjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, amit megresztelünk.
Visszatesszük a zöldséges alapunkba a húst, befűszerezzük, majd ugyanúgy, mint a pörköltet, párolva pirítjuk, azaz vizet és fehérbort adunk hozzá.
Kb. 3 óra alatt lassan puhára pároljuk.
A készre párolt húst kiemeljük a mártásból, külön edénybe helyezzük.
A mártásalapot száraz rántással sűrítjük, jól kiforraljuk, majd szitán átszűrjük. A leszűrt mártást lezsírozzuk, utánízesítjük, újból kiforraljuk.
Tálalhatjuk párolt rizzsel, pirított vagy sült burgonyafélékkel, pürével, dödöllével. Pirított gombával és gyöngyhagymával fokozhatjuk az ízvilágot.
Kalkulált mennyiség 4 adag:
- Marhapofa 1 kg
- Zsír 0,06 kg
- Zellergumó 0,1 kg
- Sárgarépa 0,08 kg
- Petrezselyemgyökér 0,08 kg
- Petrezselyemzöld 0,4 csomó
- Vöröshagyma 0,1 kg
- Kristálycukor 0,02 kg
- Paradicsompüré 0,05 kg
- Kakukkfű 0,005 kg
- Babérlevél 2 db
- Egész feketebors 0,005 kg
- Fokhagyma 0,005 kg
- Liszt vagy kukoricakeményítő 0,048 kg
- Fehérbor 0,12 l
- Só 0,04 kg