Párolt marhanyak
A marhanyak az egyik legzamatosabb része a marhának. Tökéletes ragukhoz, illetve párolt ételekhez. Omlós, puha, így levesekhez is tökéletes.
Egy lábosba tegyünk bele minden alapanyagot feldarabolva, majd helyezzük bele egészbe a marhanyakat 1 napra.
Másnap vegyük ki a húst a pácból, töröljük le. Szűrjük le a páclevet és a zöldséget tegyük félre.
Egy lábosba tegyünk olívaolajat, majd ezen jól pirítsuk körbe a marhanyak minden oldalát, vegyük ki az edényből a húst, majd tegyük félre.
Ezen a pörzsanyagon pirítsuk le a félretett zöldségeket, majd öntsünk rá kb. 3 dl folyadékot (ha van húsleves, akkor azzal, ha nincs, akkor vízzel), majd pároljuk pár percig.
Öntsük rá a félretett páclevünket, majd öntsük fel marhaalaplével (mivel a háztartásokban ez nem jellemző, hogy van, ezért tegyünk bele marhahús leveskockát).
Forraljuk ezt 1-2 percig, majd tegyük bele a félretett marhanyakat.
Főzzük addig fedő nélkül, amíg a bor illata el nem párolog.
Ezután fedő alatt pároljuk 2-3 órát nagyon alacsony lángon.
Kúpszűrőn szűrjük át az alaplevünket, alaposan kinyomkodva, hogy a lehető legtöbb zöldségpépet nyerjük ki belőle.
Főzzük be a mártást olyan sűrűre, hogy bevonja a kanalat, majd tegyük vissza bele a marhanyakat, hogy melegen tartsuk tálalásig.
Kínálhatjuk friss főtt tésztával, pürével és pirított répával.
Kalkulált mennyiség: 4 adag
Marhanyak 0,8 kg
Testesebb vörösbor 7,5 dl
Sárgarépa 2 db közepes méretű
Szárzeller 1 ág
Vöröshagyma 1 db
Kakukkfű 0,005 kg
Petrezselyem 1 csomó
Zsálya 0,005 kg
Koriander 0,5 csomó
Rozmaring 0,005 kg
Zellerzöld 0,5 csomó
Babérlevél 2 db