Házhozszállítás Sopron és a Fertő-part településein, Győrben és Csornán! További infó

Párolt marhanyak

A marhanyak az egyik legzamatosabb része a marhának. Tökéletes ragukhoz, illetve párolt ételekhez. Omlós, puha, így levesekhez is tökéletes.

Egy lábosba tegyünk bele minden alapanyagot feldarabolva, majd helyezzük bele egészbe a marhanyakat 1 napra.

Másnap vegyük ki a húst a pácból, töröljük le. Szűrjük le a páclevet és a zöldséget tegyük félre.

Egy lábosba tegyünk olívaolajat, majd ezen jól pirítsuk körbe a marhanyak minden oldalát, vegyük ki az edényből a húst, majd tegyük félre.

Ezen a pörzsanyagon pirítsuk le a félretett zöldségeket, majd öntsünk rá kb. 3 dl folyadékot (ha van húsleves, akkor azzal, ha nincs, akkor vízzel), majd pároljuk pár percig.

Öntsük rá a félretett páclevünket, majd öntsük fel marhaalaplével (mivel a háztartásokban ez nem jellemző, hogy van, ezért tegyünk bele marhahús leveskockát).

Forraljuk ezt 1-2 percig, majd tegyük bele a félretett marhanyakat.

Főzzük addig fedő nélkül, amíg a bor illata el nem párolog.

Ezután fedő alatt pároljuk 2-3 órát nagyon alacsony lángon.

Kúpszűrőn szűrjük át az alaplevünket, alaposan kinyomkodva, hogy a lehető legtöbb zöldségpépet nyerjük ki belőle.

Főzzük be a mártást olyan sűrűre, hogy bevonja a kanalat, majd tegyük vissza bele a marhanyakat, hogy melegen tartsuk tálalásig.

Kínálhatjuk friss főtt tésztával, pürével és pirított répával.

 

Kalkulált mennyiség: 4 adag

Marhanyak 0,8 kg

Testesebb vörösbor 7,5 dl

Sárgarépa 2 db közepes méretű

Szárzeller 1 ág

Vöröshagyma 1 db

Kakukkfű 0,005 kg

Petrezselyem 1 csomó

Zsálya 0,005 kg

Koriander 0,5 csomó

Rozmaring 0,005 kg

Zellerzöld 0,5 csomó

Babérlevél 2 db