Tatár beefsteak azoknak, akik szeretnek "flancolni"...
Ez nem csupán egy tatár beefsteak... Ez maga az ízélmény, az ízek robbanása a szájban.
Tatárbeefsteak | Wasabi fagylalt | Virágok | Madeira-gél | Csiperke majonéz | Himalája só
Kalkulált mennyiség 4 adag
Tatárhoz
0,4 kg bélszín
0,1 kg repceolaj
0,05 kg érett lucfenyő tű
0,075 kg Csiperke
0,1 kg Repceolaj
Só
1 ek. Fehér balzsamecet
0,24 kg őz filé
0,015 kg lucfenyő tű
0,0075 kg aszalt vörösáfonya
0,015 kg fenyőolaj
20 db formázott csiperke szelet
A repceolajat az érett tűlevelekkel a Thermomixbe 80 °C-on egyneműsítjük, pelenkán átszűrjük és kész a fenyőolaj. A csiperkét a sóval, ecettel pépesre turmixoljuk, majd lassan az olajat hozzáadagolva majonézt készítünk belőle. A lesokkolt bélszínt “brunoise” -ra vágjuk és bepácoljuk a finomra vágott fenyőtűvel, vörösáfonyával, fenyőolajjal, enyhén sózzuk. Gyűrű segítségével tálaljuk, a csiperke-majonézt a tetejére pöttyözzük, a szeletelt, formázott csiperkét rátesszük.
Wasabi fagylalt
0,3 l tej
0,025 kg cukor
0,009 kg tejpor
0,002 kg só
0,125 kg mustár
0,025 kg wasabi paszta
2 db lapzselatin
Forraljuk fel a tejet 85 °C-ra, adjuk hozzá a cukrot, tejport, és a fagylalt stabilizátort. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a zselatint. Hagyjuk kihűlni a hűtőben, adjuk hozzá a mustárt és a wasabit majd fagyasszuk le. Tálalás előtt a Pacojet-ben krémesítjük, kanállal a tatár tetejére halmozzuk.
Madeira-gél
0,2 l Madeira
0,003 kg Agar Agar
A Madeira bort felforraljuk, hozzáadjuk az agar agart, 2 percig forraljuk még és a hűtőbe tesszük. Botmixerrel krémesítjük.
Csiperke majonéz
4 db Csiperke
0,05 l szójatej
Só
Bors
Fokhagyma
0,2 l étolaj
A szójatejet a csiperkével leturmixoljuk, majd folyamatos keverés mellett vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat, míg nem lesz majonéz állagú.
Tálaláshoz
Rukkola
Virágok
Himalája só