Házhozszállítás Sopron és a Fertő-part településein, Győrben és Csornán! További infó

Tatár beefsteak

A tatár beefsteak egy európai gasztroélmény, amit szinte minden országban megtalálhatunk. Elfogyasztása inkább egy szertartáshoz hasonlítható, mint egy egyszerű étkezéshez.

Tatárbeefsteak, ahogy én csinálom…

Tatárbeefsteak tojássalátával, pirítóssal

Kalkulált mennyiség 4 adag

Bélszín 4,4 kg

Vöröshagyma 60 g

Fokhagyma 1 gerezd

Fűszerpaprika 8 g

Só 10 g

Őrölt feketebors 6 g

Mustár 20 ml

Paprikakrém 8 ml

Ketchup 16 ml

Szójaszósz 1 ml

Szőlőmagolaj / Olívaolaj 12 ml

Tojássárgája 2 db

Worchester

Tabasco

A marhabélszínt késsel felaprítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, a fűszereket, majd a legvégén a tojássárgáját.

 

Tojássaláta:

Tojás 5 db

Majonéz 60 ml

Tejföl 100 ml

Só 4 g

Fehérbors

Porcukor

A tojásokat megfőzzük, majd felkarikázzuk. A többi hozzávalóból elkészítjük a marinádunkat, majd hozzáadjuk a tojást, és finom mozdulatokkal összekeverjük.

Pirítós:

BL 80-as kenyérliszt 180 g

Teljes kiőrlésű búzaliszt 20 g

Víz 148 g

Kovász / élesztő 52 g

Só 5,2 g

A kenyérhez összedagasztjuk a lisztet a vízzel. 1 órát hagyjuk állni, majd hozzádagasztjuk a kovászt / élesztőt.

Miután összedagasztottuk az élesztővel, utána adjuk hozzá a sót, nehogy érintkezzen a só az élesztővel, mert megöli az élesztőt a só.

Dagasztás után 5 órát pihentetjük, közben óránként hajtogatjuk, majd hűtőben érleljük a tésztát 8-10 órát.

Kétfelé osztjuk, formázzuk, kukoricalisztbe forgatjuk és 2 órát ismét pihentetjük.

250 fokos gőzzel teli sütőben 23 perc alatt készre sütjük.

 

 

Francia tatárbeefsteak

Kalkulált mennyiség 4 adag

 

Bélszín 0,3 kg

Tojássárgája 1 db

Olívaolaj 8 cl

Mustár 1 kk.

Ketchup 1 kk.

Salottahagyma / kisebb fej vöröshagyma (finomra vágott) 1 db

Petrezselyem (finomra vágott)2 kk.

Kapribogyó (finomra vágott) 1 kk.

Ecetes uborka (finomra vágott) 1 kk.

Snidling (finomra vágott) 2 kk.

Bors

Tabasco

Worchester

A tojássárgáját tegyük mély tányérba, adjuk hozzá a mustárt, és keverjük össze villával.

Folytonos kevergetés mellett öntsük rá vékony sugárban az olívaolajat, amíg az egész krémes állagú nem lesz.

Keverjük hozzá a többi hozzávalót a hús kivételével. A közepébe öntsük a ketchupot, Worchestert és a Tabascot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Közepére húzogatva keverjük el a hozzávalókat, közben kanállal zúzzuk össze, hogy az ízük még erőteljesebb legyen.

A bélszínt késsel aprítsuk fel nagyon finomra, vagy ha erre nincs meg a technika, akkor daráljuk le, de vigyázzunk, mert a darálás következtében oxidálódhat a hús, érdemes rövid időn belül elfogyasztani.

A mártást kanállal adagoljuk a húshoz, és villával keverjük egyenletesen el.

Fűszerezzünk után, amennyiben szükséges.